sobota, 28 czerwca 2014

Pasze w hodowlach ekologicznych

Pasze w hodowlach ekologicznych


Autor: Krystyna Kot


Chemia w żywności jest jednym z głównych powodów wywoływania groźnych chorób u ludzi, w tym nawet nowotwór. Ludzie od pewnego czasu zaczęli podchodzić do sprawy na poważnie i zauważyli, że jest to naprawdę spore niebezpieczeństwo.


Oczywiście nie możemy zrezygnować z większości produktów z powodu ich niedogodnego składu, ponieważ w nim znajdują się także witaminy, które są niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania. To oczywiście nie oznacza, że ludzie mają w dalszym ciągu się truć. Uprawy ekologiczne oraz hodowle ekologiczne są w obecnym czasie bardzo popularne i to właśnie na te produkty staje się coraz to większy popyt. Warzywa nie są tak wielkim problemem, gdyż wiele osób posiada swój własny ogród, w którym to prowadzi uprawy, ale co z mięsem?

Zalety hodowli ekologicznych

Ludzie w obecnym czasie rzadko kiedy hodują cokolwiek. Jest to swego rodzaju wygoda, ale wynika ona także z ciągłego zabiegania, nie posiadania czasu, ale także i odpowiednich warunków. Zresztą nie każdy nadaje się do tego, aby posiadać swoje własne gospodarstwo. Hodowle ekologiczne to bardzo wspaniała rzecz. To właśnie od takich producentów możemy zakupić zdrowe oraz wyzbyte składników chemicznych mięso oraz przetwory. Nie chodzi tu tylko o obróbkę gotowego już mięsa, ale także sam proces tuczenia zwierząt. To, czym karmi się zwierzęta ma naprawdę ogromne znaczenie. Podobnie jak w przypadku ludzi, pasze zawierające toksyny skażają mięso, a wszystkie chemiczne składniki przechodzą na nas, konsumentów. W takim miejscu jednak wszyscy pracownicy doskonale wiedzą, co robią. Zazwyczaj takie hodowle posiadają również swoje wytwórnie pasz, których produkty nie zawierają sztuczne koncentraty paszowe. W ten sposób zwierzęta są karmione jak najbardziej prawidłowo. Kolejną rzeczą bardzo ważną w przypadku smaku mięsa jest bezstresowe życie zwierząt. Muszą mieć one zapewniony odpowiedni standard życia tak, aby chociaż częściowo czuły się swobodnie i naturalnie. Praca przy wytworzeniu produktów ekologicznych nie jest łatwa, ale naprawdę warto zmienić swoją dietę dla własnego zdrowia. Ludzie przyjmują to do wiadomości dopiero, kiedy spotka ich coś tragicznego. Hodowcy ekologiczni to nadal rzadko spotykany zawód. Jednak warto go docenić, to bardzo wiele pracy. Ekologiczne mięso to nie tylko zwierzęta tuczone przez pasze dla bydła czy też pasze dla trzody, to wymaga o wiele więcej umiejętności, a przy tym znajomości tematu i zaangażowania. Jedno jest pewne, ostateczny efekt jest po prostu tego wart.


pasze

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

3 komentarze:

  1. Zgadzam się absolutnie. Co prawda nie mam własnej hodowli ale miałem okazję na takiej pracować dlatego też w pełni rozumiem o co chodzi. Fajny wpis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam własne gospodarstwo i własną hodowlę. Całkowicie zgadzam się z autorką tekstu. Prowadzenie gospodarstwa, hodowli...wymaga mnóstwo zaangażowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobrze, że powstaje coraz więcej hodowli ekologicznych. Im więcej konsumentów je doceni, tym będziemy zdrowsi.

    OdpowiedzUsuń