czwartek, 27 listopada 2014

Wędzonki - nowe regulacje prawne! Dlaczego warto docenić polskie wędzonki?

Wędzonki - nowe regulacje prawne! Dlaczego warto docenić polskie wędzonki


Autor: Jan Kot


W ostatnich miesiącach wiele słyszeliśmy o nowych regulacjach UE związanych z produktami wędzonymi.


Unia chce uregulować wszelkie procesy związane z wędzeniem właśnie, wskazując na to, że jeśli jest ono wykonywane niepoprawnie, w produktach spożywczych znajduje się zbyt wiele substancji smolistych i innych budzących poważne wątpliwości zdrowotne związane ze spożywaniem ich. Chodzi tutaj o zawartość benzoapirenu, którgo zawartośc wg. norm obecnie nie moze przekroczyć 5 mg/kg mięsa. Unia chce zmniejszyć ilość benzoapirenu do 2 mg. Taka dawka wyklucza wyroby z wielu tradycyjnych wędzarni, opalanych drewnem pozbawionych specjalistycznego sterowania.

Nie oznacza to jednak, że wszystkie wędzonki będą z rynku wycofane – wbrew pozorom większość polskich wędzarni zaoferować może bardzo zdrowe produkty, spełniające wszelkie normy. A smaku, który mają takie właśnie produkty – na przykład wędzone ryby, wędliny czy nawet suszone owoce (w szczególności śliwki) nie da się porównać z niczym innym.

Warto zatem docenić polskie wędzonki i korzystać z nich na co dzień w swojej kuchni. A wykorzystać je można na bardzo wiele różnorodnych sposobów, którym to spróbujemy się przyjrzeć nieco bliżej. Jakie wędzone produkty cieszą się największym powodzeniem w Polsce?

Przede wszystkim mówi się o wędlinach oraz serach wędzonych. W ich przypadku wędzenie przeprowadzane jest w tradycyjny sposób, z wykorzystaniem naturalnego drewna, które nadają bardzo wyjątkowy smak i aromat. W zależności od tego, jaką technikę wędzenia oraz drewno się zastosuje, efekty mogą być różnorodne – smak będzie bardziej słodki czy też słony, a konsystencja delikatna i wyjątkowa. Jako zaś, że najlepsi producenci żywności wędzonej – szczególnie ci, którzy działają lokalnie, oferują naprawdę szerokie możliwości związane z wyborem, każdy z nas znajdzie coś idealnego dla siebie.

Najlepiej stawiać właśnie na produkty regionalne, posiadające wszelkie certyfikaty. Te bowiem są wytwarzane z wykorzystaniem naturalnych metod i technik wędzenia, a co za tym idzie – dostosowane do nawet najbardziej wyśrubowanych norm i wyjątkowo smaczne. Dlatego też na co dzień warto docenić wędzonki i korzystać z nich w swojej kuchni na wiele różnych sposobów. To się po prostu opłaca i przynosi wiele przyjemnych doświadczeń kulinarnych.


janwedzi.pl - tutaj znajdziecie wszystko na temat wędzonek i budowy wędzarni. Ponad to dowiecie się jak można wykonać własne wędliny!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

4 komentarze:

  1. Nasze mięso jest na bardzo wysokim poziomie dlatego musimy tego przestrzegać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię odwiedzać ten blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy temat. Ja tam lubię wędzone mięso, ryby również.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupełnie o tym nie słyszałam! Musze poszukać więcej informacji, bo ciekawy temat.

    OdpowiedzUsuń