wtorek, 10 stycznia 2017

Gorczyca jej główne zastosowanie i właściwości

Gorczyca jej główne zastosowanie i właściwości


Autor: Marek Kucharski


Gorczyca jest rośliną która posiada szerokie zastosowanie w kuchni jak również w medycynie. Popularność tej rośliny sięga aż czasów starożytnych i do dnia dzisiejszego cieszy się ogromnym powodzeniem. A czy Ty znasz zastosowanie i właściwości tej rośliny??


Gorczyca jest rośliną która posiada szerokie zastosowanie w kuchni jak również w medycynie. Popularność tej rośliny sięga aż czasów starożytnych i do dnia dzisiejszego cieszy się ogromnym powodzeniem. Znamy ją przede wszystkim z tego ze jest podstawowym składnikiem musztardy.

Gorczyca znana jest również jako przyprawa dodawana do sałatek, przypraw i różnego rodzaju marynat. Doskonale pasuje do mięsa wołowego, wieprzowego i do drobiu. Jest dodawana do kwaszonych ogórków, grzybów a także kapusty. Niektórzy uważają że jest to również doskonały afrodyzjak.

Drobne kuleczki gorczycy wyglądające niepozornie, kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Gorczyca występuję w kilku odmianach. Dzielimy ją na gorczyce białą, gorczyce czarną i gorczyce sarepską. Wszystkie trzy rodzaje posiadają podobne do siebie właściwości.

Zastosowanie gorczycy białej

Z gorczycy białej powstaje nie tylko przyprawa, ale także miód zaprawiony lekką goryczką. W medycynie ludowej gorczyca biała wykorzystywana jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, bólów stawowych jak również schorzeń reumatycznych.

Zastosowanie gorczycy czarnej

Gorczyca czarna natomiast posiada szersze zastosowanie w medycynie ludowej. Stosowana jest na takie dolegliwości jak: wrzody żołądka, zapalenie gardła. Podaje się ją jako m.in. środek moczopędny a także środek na przeczyszczenie a olejek gryczany posiada zbawienne działanie na żołądek, trzustkę, przeziębienie i różnego rodzaju infekcje.

Z gorczycy można przygotować różnego rodzaju okłady lecznicze, płukanki, maseczki.

Oprócz walorów przyprawowych i medycznych gorczyca może zostać wykorzystana również w gospodarstwie domowym dla usunięcia brzydkiego zapachu z garnków wystarczy kilka stłuczonych ziaren zalać wodą.

Gorczyca posiada jeszcze wiele innych zastosowań których opisywanie zajęło by bardzo dużo czasu. Jak widać jest rośliną która nie powinna zniknąć z naszych stołów i szafek kuchennych.

Dbając o nasze zdrowie i zdrowie naszych bliskich owinniśmy jak najczęściej sięgać po produkty i rośliny jakie otrzymujemy od natury. Poznanie właściwości roślin, warzyw i owoców wyjdzie nam na dobre.


Więcej informacji na temat gorczycy możesz przeczytać na stronie http://www.gorczyca.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

4 komentarze:

  1. Ciekawy artykuł, nie znałam tylu zastosowań gorczycy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny artykuł, oby takich więcej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie sądziłam że tyle zastosowań może mieć gorczyca. Tyle ciekawostek w jednym artykule, świetny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na kolejne pomocne wpisy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń