poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Znacząca rola zbóż

Znacząca rola zbóż


Autor: Kamil Lewynsky


Jest najpopularniejsza wśród polskich rolników, zarówno tych posiadających duże gospodarstwa, jak i właścicieli niedużych połaci ziemi jest uprawa warzyw i zbóż. Jej uprawy są najczęściej spotykane. O czym mowa?


Chodzi o pszenicę, która odgrywa znaczącą rolę w gospodarce i rolnictwie. Szacuje się , że udomowienie pszenicy nastąpiło 9 tysięcy lat p. n. e. na Bliskim Wschodzie w rejonie Żyznego Półksiężyca.

Uprawa zbóż w Polsce jest głównym kierunkiem rolnictwa. Zajmujemy drugie miejsce w Unii Europejskiej pod względem powierzchni uprawy zbóż. Wyprzedza nas tylko Francja. Zaś pod względem zbiorów jesteśmy trzeci (zaraz po Francji i Niemczech). W Polsce zboża stanowią 74% powierzchni krajowych zasiewów. Wynika to z dogodnych warunków klimatycznych, prostej technologii produkcji, niskiej pracochłonności, łatwości w transportowaniu i przechowywaniu. Rynek zbóż odgrywa znaczącą rolę. Zależna jest od niego cała gospodarka żywnościowa. W znaczącym stopniu decyduje o warunkach produkcji zwierzęcej.

W Polsce uprawa pszenicy to około 33%. Następne jest pszenżyto (15%) i jęczmień (13%). Regionami, w których uprawia się najwięcej zbóż są województwa: wielkopolskie, lubelskie, mazowieckie, kujawsko - pomorskie i łódzkie. Zaś najwięcej zbóż skupuje się w województwach: dolnośląskim, kujawsko – pomorskim, zachodniopomorskim i opolskim. W Polsce zapotrzebowanie na zboża od wielu lat utrzymuje się na poziomie 27 – 28 milionów ton. Zboże przeznaczamy przede wszystkim na pasze (około 61%). W strukturze zbóż używanych do produkcji pasz, w ciągu ostatnich lat, spadła ilość żyta a znacząco wzrosła rola pszenicy i pszenżyta. Spowodowane jest to spadającą produkcją trzody chlewnej, a wzrostem ilości drobiu.

Kolejnym celem produkcji zbóż jest cel konsumpcyjny. Popyt na produkty zbożowe maleje. Zmniejsza się zainteresowanie tymi produktami. Spadek spożycia spowodowany jest wzrostem dochodów i zmianą stylu życia (diety bezglutenowe). Rynek dostarcza zamienników produktów zbożowych, które uważane są za zdrowsze. W produkcji artykułów zbożowych wtórnie przetworzonych dominuje pieczywo. Następnie pieczywo cukiernicze i makarony. Do przetworów zbożowych w Polsce wykorzystuje się przede wszystkim ziarna pszenicy.

Do pozostałych kierunków przetwórstwa zbóż należy browarnictwo i gorzelnictwo. Po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zapotrzebowanie na zboża w tych gałęziach przemysłu zwiększyło się trzykrotnie. Wykorzystuje się przede wszystkim żyto do produkcji spirytusu. Wzrasta także popyt na jęczmień, który wykorzystywany jest przy wytwarzaniu słodu, przeznaczonego do wyrobu piwa.


agroFakt

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz